Σεμινάριο Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών

Το The Language Project και το SCG – Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την οριοθέτηση του επαγγελματικού ρόλου του Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή και την κατάρτισή του. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο βασίζεται στην εμπειρία από την άσκηση του επαγγέλματος, αναλύει τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού θεσμικού ή άλλου πλαισίου και εξοικειώνει τους εκπαιδευόμενους με αυτό, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές του Ευρωπαϊκού χώρου και τη συμβολή επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων της διερμηνείας και της μετάφρασης και του αντίστοιχου ακαδημαϊκού χώρου.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση των ΔΜ και συνδυάζει τη γενική και θεωρητική εκπαίδευση με την εξειδικευμένη και πρακτική κατάρτιση, ενώ αφιερώνει το χρόνο που απαιτείται σε κάθε αντικείμενο.Το πρόγραμμα προσφέρει σε όσους ασκούν, ή προτίθενται να ασκήσουν, το επάγγελμα τα εφόδια εκείνα που διαμορφώνουν έναν ολοκληρωμένο και ανταγωνιστικό επαγγελματία στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας.

Παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας διασφαλίζει και διευκολύνει την πρόσβαση σε δικαιώματα του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, ενισχύοντας την ομαλή ένταξή του, ενώ διευκολύνει τους χρήστες υπηρεσιών (Οργανισμούς, Υπηρεσίες, Κοινωνικές και Εκπαιδευτικές Δομές) να προσφέρουν στον ωφελούμενο πληθυσμό πολιτισμικά κατάλληλες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους ανάγκες.

Τον Φεβρουάριο 2018 δημιουργήθηκαν δύο τμήματα, αποτελούμενα από ελληνόφωνους και αγγλόφωνους μετανάστες και πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών είναι και εργαζόμενοι στους οργανισμούς: CRS (Catholic Relief Services), Faros, Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Οι συμμετέχοντες είναι 20-55 ετών και μιλούν μεταξύ άλλων Αραβικά, Φαρσί, Ούρντου, Κουρμάτζι, Τουρκικά, Αμαρικά και Νταρί. Εκείνοι που εργάζονται ήδη εφαρμόζουν όσα διδάσκονται και εκείνοι που δεν εργάζονται ακόμη αισθάνονται μεγάλη αυτοπεποίθηση για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει και πάλι το φθινόπωρο!

http://www.kathimerini.gr/954132/article/epikairothta/ellada/ma8ainoyn-pws-na-mesolavoyn-amerolhpta