Σεμινάριο: Επανεξετάζοντας το άγχος: Καθημερινότητα και Κρίσεις Πανικού

Το Εργαστήριο Νοητικής Νευροεπιστήμης και Κλινικής Νευροψυχολογίας του SCG-Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει σεμινάριο 5 ωρών με τίτλο “Επανεξετάζοντας το άγχος: Καθημερινότητα και Κρίσεις Πανικού”, με εισηγητές τον Διδάσκοντα του Τμήματος Ψυχολογίας κ. Νικόλαο Ανδρεάκο PhD Ερευνητή-Νευροεπιστήμονα και την κ. Ρένια Μαρινοπούλου,Ψυχοθεραπεύτρια, το Σάββατο 6 Απριλίου, 10:00-15:00 στο Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος SCG, Πινδάρου 14Α και Σόλωνος 16, Κολωνάκι.

Άγχος. Μια λέξη, χιλιάδες αρνητικές σκέψεις. Το άγχος πολύ συχνά μας συνοδεύει σε διάφορους τομείς της ζωής μας, δίνοντας στην κάθε εμπειρία μας μια αρνητική χροιά. «Θα προλάβω να φέρω εις πέρας όλες τις καθημερινές μου υποχρεώσεις;» «Πότε επιτέλους θα μου απαντήσει στο email που έστειλα για δουλειά;» «Είμαι αρκετά ικανός για να πετύχω το στόχο που έβαλα;» Το κυρίαρχο συναίσθημα σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι το άγχος! Ποιος είναι όμως ο λόγος, που μας προκαλεί τόση δυσφορία; Μπορούμε να το διαχειριστούμε και πώς; Και αν δεν εκτονώσουμε αυτό το συναίσθημα, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις;

Στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα, υπό το πρίσμα της ψυχολογίας και των νευροεπιστημών. Αυτές οι δύο επιστήμες τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται με σκοπό την ανάλυση, την κατανόηση και την αντιμετώπιση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των δυσκολιών της σε διάφορα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα συζητηθούν οι εξής θεματικές:

  • Το βιολογικό υπόβαθρο του άγχους
  • Πως το άγχος επηρεάζει τη μνήμη και άλλες επιτελικές λειτουργίες
  • Υγιές vs Δυσλειτουργικό άγχος
  • Τι είναι οι κρίσεις πανικού
  • Η εξήγηση των συμπτωμάτων των κρίσεων πανικού με βάση τη βιολογία
  • Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού
  • Τεχνικές χαλάρωσης

Οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να κατανοήσουν αρχικά τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό τους όταν αγχώνονται ή όταν παθαίνουν μια κρίση πανικού σε βιολογικό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια θα κατανοήσουν πώς χρησιμοποιείται η CBT προσέγγιση στη ψυχολογία με σκοπό τη βαθύτερη αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την ενεργοποίηση των εν λόγω συστημάτων αλλά και τα αποτελέσματα αυτής.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει καλύτερα το νευροβιολογικό υπόβαθρο των καθημερινών αυτών δυσκολιών και το πώς η CBT προσέγγιση μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις.

Ημερομηνία:

6 Απριλίου 2024  

Ώρα: 10:00-15:00

Χώρος: SCG-Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος,
Πινδάρου 14Α και Σόλωνος 16, Κολωνάκι

Κόστος συμμετοχής: €30

Για τους φοιτητές του SCG: €15

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Δήλωση Συμμετοχής στο email: neuropsylab@scg.edu.gr

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.